Депутатите окончателно приеха промените в Закона за социалното подпомагане и Закона

...
Депутатите окончателно приеха промените в Закона за социалното подпомагане и Закона
Коментари Харесай

Окончателно: Спират детските помощи за година при 5 неизвинени отсъствия

Депутатите окончателно приеха измененията в Закона за общественото подкрепяне и Закона за фамилните помощи, съгласно които се стопират детските помощи на фамилията, в случай че детето не посещава постоянно учебно заведение или предучилищни занимания. 

Предложението бе импортирано от депутати от ПГ на ГЕРБ. Според него, в случай че в границите на един месец от една образователна година, са позволени неизвинени отсъствия в размер на 5 образователни часа или 3 дни пропуснато образование от наложителната предучилищна група на детето за месец, обществените помощи се стопират за една година.

Спрените средства пък ще бъдат пренасочвани към прилежаща детска градина или учебно заведение и употребявани за обезпечаване на еднакъв достъп до обучение. Предложението им още планува помощите за първокласници да бъдат разграничени на две равни елементи и да се получават при започване на първи и втори период.

Прието бе и предлагането на " Обединени патриоти ", което обвързва приемането на обществени помощи с присъединяване на получателите в стратегии за ограмотяване, придобиване на подготовка и полагане на общественополезен труд. Според него още ще се прави годишна оценка от чиновник на Агенцията за обществено подкрепяне върху трайно безработни лица, които получават месечни помощи. Ако безработният получи две поредни негативни оценки, размерът на помощите ще бъде понижен на половина за период от една година.

Депутатите вкараха и формулировка на понятието " недобросъвестно получени средства от обществени помощи ". Терминът ще се употребява, в случай че за приемането на помощите не са изпълнени или са нарушени условията на закона или други правила, в това число и противоречие сред заявените парцели и действителното владеене на такива.

" С нашите промени в Закона за общественото подкрепяне желаеме да решим казуса с така наречен „ обществен паразитизъм ", разяснява мотивацията за измененията депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди. " Искаме обществените заплащания да бъдат до едно време и по-късно тези хора да ги върнем още веднъж на пазара на труда, където да продължат да заплащат обществени осигуровки. Това е концепцията на този текст ", добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР